nedjelja, 8. ožujka 2009.

• FOTO GALERIJA - Sve ostale lokacije - 5 •

OSIJEK, NOVA GRADIŠKA, KARLOVAC,

VELI LOŠINJ, ZAGREB, SVETI

KRIŽ ZAČRETJE, PETRINJA,

DONJA DUBRAVA,

SUHOPOLJE,

NAŠICE....................


Želim se ovom prigodom zahvaliti svim dobrim ljudima koji su uvidjeli da je važno upoznati navedenu biljku, tj. biljku Ginkgo biloba koja kod nas, u Hrvatskoj raste na više mjesta nego gotovo u cijeloj Europi - i sa time se možemo ponositi ali i nastojati te činjenice pretvoriti u biznis, kako to rade Nizozemci, Nijemci ili Francuzi. Još jednom zahvaljujem gospođi Asl, g. Demšiću, dr. med. Dragoljubu Kociću, prof. Vanji Stamenkoviću, Josipu Jageru i drugima koji su dali ili daju prilog upoznavanju Ginkga bilobe na prostorima Hrvatske.

• ZAGREB

U našem glavnom gradu raste više desetina stabala Ginkga bilobe. Dakako da je najposznatije stablo u Botaničkom vrtu PMF-a, međutim imamo i brojnih drugih stabala starih i preko 120 godina. Budući da djelatnici Botaničkog vrta i nemaju mnogo vremena baviti se ginkom stoga ostaje da sami izradimo katastar tih biljaka i u Zagrebu. Stoga je dobrodošao svaki podatak koji će sasvim sigurno biti od koristi i botaničarima u navedenom vrtu, ali za sada biti predstavljeni na ovaj način. Gospodin
Josip Barišić pronašao je dva starija stabla u centru grada i poslao ovu poruku:
"Baš jučer sam bio na adresi Gajeva 22 u Zagrebu. U dvorištu imaju 2 prekrasna ginka, mislim da su muška, jer oko njih nije bilo plodova, al nažalost bio je mrak. Promjer debla im je sigurno 1 metar, ogromni su i prekrasni, ali je dvorište ograđeno zidom. Dvorište je veličine 10 x 5 metara (nisam siguran) ali dosta je skućeno i ne mogu okinuti fotku iz daljine, eventualno odozdola, ili nekog zamoliti da fotkam sa balkona" Imamo i dodatak ovom opisu stabala sa kbr. 22 u Gajevoj ulici u Zagrebu: "Molim vas ispravite navode na stranici, ipak su oba spola u pitanju, muško je deblje i veće, a žensko tanje i manje. PREDIVNI SU..." - Gospodin Barišić pronašao je još jednog prekrasnog primjerka i to muškog starog cca 120 godina. Nalazi se u Dalmatinskoj ulici 10 u Zagrebu. Zahvaljujem mu se na predivnim fotografijama jesenjih boja koje stvara jedino - ginko.










Muški i ženski ginko (starost oko 90-110 godina) - Zagreb (Gajeva 22). Zahvaljujem se na fotografijama gosp. J. Barišiću (foto: 9. 1 1. 2009.) - gore. Dolje: fotografije muškog prekrasnog primjerka iz Dalmatinske ulice 10 (snimljeno 15. 11. 2009. - foto J. Barišić)



Na trgu Petra Krešimira IV. u Zagrebu nalaze se dva prekrasna muška stabla ginka. Na stablima se mogu primjetiti i chi-chi izrasline, a što govori da su stabla starija od 100 godina. Sudeći prema svemu posađena su sredinom 19. stoljeća. Zahvaljujemo se gospodinu Josipu Barišiću na ovim izvanrednim fotografijama snimljenim u jesen 2009. godine (dolje). Zaista nude uživanje u jesenjem pogledu na ovu iznimnu biljku.


*****************

Dva muška stabla ginka u Zagrebu starosti oko 50-ak godina koja se nalaze u parku u Grškovićevoj ulici okićena jesenjskim bojama (Foto: J. Barišić - 11/2009.).



Muško stablo ginka u Vončininoj ulici u jesen. Starost stabla oko 80 godina.


Sa Floraarta 2008. na Bundeku

PETRINJA

U Petrinji su evidentirana dva stabla ginka, međutim, to ne znaći da ih nema više. U parku u centru mjesta nalazi se stablo ginka koje je zasađeno vjerojatno u prvoj polovici 19. st. (na slikama u desnom kutu). Zahvaljujem se gospođi koja mi je poslala ove prekrasne fotografije ovog prekrasnog parka - snimljeno u lipnju 2008. godine - vlasnica bloga http://svijetbiljaka.blog.hr/. U međuvremenu dobio sam e-mail od g. Ankice Ustić koja je načinila ove prekrasne fotografije
-->
"Obradovala me je činjenica da su slike već na blogu i da posjetitelji mogu uživati u ljepoti petrinjskog parka. Iako sam odrasla u Petrinji, prošle godine sam došla po roditelje koji su sada sa mnom u Puli. Moj boravak u Petrinji je kratko trajao tako da ne znam da li ima još koje stabalce, ali se nadam da čovjek koji brine o parku i ovako ga lijepo održava, brine i o novom ginku. Možda više podataka možete dobiti u crkvi Sv. Lovre koja je potpuno nova, a kopija je stare uništene (mislim da je projektant Davor Salopek). Moje ime je Ankica Ustić, rođena Crnojević i od 1976. živim u Puli. Ovdje (u Puli) nisam naišla na ginko (osim u ljekarnama). Na slici ...21 (druga gore), sasvim desno, preko grma, vidi se ginko."

VELI LOŠINJ
Zahvaljujem se gospođi Lidii Asl iz Velog Lošinja na ovim prekrasnim fotografijama Ginkga bilobe koji rastu na našem lijepom otoku. Fotografije su snimljene 17. svibnja 2009. godine.



DONJA DUBRAVA


Prekodravlje - Donja Dubrava - jedno je od mjesta u Hrvatskoj u kojima se ginko uzgaja i cijeni više od sto godina. U ovome mjestu, u samome centru, imamo nekoliko ženskih i muških stabala, ali i nekoliko mladih (ukupno 8 primjeraka). Naime, netko je zabunom (ili neznanjem?) srušio jednu stariju biljku, pa je "nastala frka", stoga su odmah posađena četiri nova stabla Ginkga bilobe.
Zahvaljujem se Marijanu Demšiću iz Kladara na večini ovih lijepih fotografija ginka iz Donje Dubrave koje su snimljene kišnog 23. lipnja 2009. godine. O ginku u Donjoj Dubravi >>> (klikni ovdje). Vidi i dodatno na www.cakoveconline.com. Tu je i napis iz Večernjaka!!!! o donjodubrovačkom ginku.




***********************

Jedan od najstarijih primjeraka dvorežnjastog ginka u Hrvatskoj iz Donje Dubrave (kod Doma zdravlja). Zasadila ga je u drugoj polovici 19. st. najpoznatija i najbogatija plemićka Donjodubrovačka obitelj Hirschler (oko 1860. godine?). Foto: B. Begović 10/2009.

SLATINA (PODRAVSKA)

U Slatini (Virovitičko-podravska županija) raste osam stabala ginka koji su spolno zreli - dakle stariji od cca 30 godina. Nalaze se u središtu grada, a imamo i muške i ženske jedinke. Zahvaljujem se na ovim fotografijama prijatelju i kumu Marijanu Demšiću iz Kladara. Fotografije su snimljene 7. srpnja 2009. godine.






ŠEMOVEC kod Ludbrega
U malom mjestu Šemovec između Ludbrega i Varaždina nalaze se 3 stabla ginka i to pored tamošnje osnovne škole. Stari su cca 20 godina. Zahvaljujem se na fotografijama svojem kumu Marijanu Demšiću koji je načinio navedene snimke. Kolovoz 2009. godine.



SVETI KRIŽ ZAČRETJE

Kod župnog dvora u Svetom Križu Začretje nalazi se prekrasno stablo ginka (muško) staro cca 100 godina. Posađeno je u vrijeme župnika Stjepana Cerovca. Zahvaljujem se prijatelju Darku Mađaru na ovim odličnim fotografijama načinjenim 28. rujna 2009. godine, kao i na podacima.
*******************

Drnje: dvadesetak godina staro stablo u privatnom dvorištu (Foto: B. Begović 10/2009.).

• VARAŽDIN •

Aleja ginka u ulici Juraja Habdelića.


Prikaz veće karte

• NOVA GRADIŠKA •

mr. sc. Dragoljub Kocić, dr. med.
poslao nam je vrijedne informacije o postojanju čak 4 starija stabla dvorežnjastog ginka u Novoj Gradišci. Nadamo se da ćemo uspjeti dobiti i nekoliko fotografija tih biljaka - kao i neke kratke informacije o starosti, spolu i sl. Dr. Kocić već je bio upozorio javnost o postojanju tih stabala u tome lijepom gradu:

Nema komentara:

Objavi komentar